С тартът на сезона за Световната купа в алпийските ски в Зьолден (23-24 октомври) тази година ще бъде с публика, въпреки пандемията от коронавирус. Това е последното решение на организационния комитет и австрийската федерация. Заради повишеното ниво на заразени в Австрия в последната седмица имаше съмнения, че публика, както и преди година, няма да има.

Стартът на сезона за Световната купа в алпийските ски в Зьолден (23-24 октомври) тази година ще бъде с публика, въпреки пандемията от коронавирус. Това е последното решение на организационния комитет и австрийската федерация. Заради повишеното ниво на заразени в Австрия в последната седмица имаше съмнения, че публика, както и преди година, няма да има.

Сега се очаква на гигантския слалом при жените в събота да пуснат до 7000 зрители, а в неделя, когато е шоуто при мъжете, да има вече до 9000 души. Естествено, изискването за всички, които искат да гледат на живо стартовете на глетчера Ретенбах, е да имат зелен сертификат.

Те ще бъдат групирани на двата паркинга на кабинковите лифтове в Зьолден, където ще им проверяват сертификатите и оттам ще ги качват с автобуси до трибуните. Въпреки че традиционният парад на феновете и публичното теглене на номерата няма да се състоят,

ще има специална музикална програма

в петък и събота в селцето, което по традиция е домакин на старта на сезона в СК. Състезатели и треньори, както и медиите и ВИП гостите, ще са в т. нар. балон и също трябва да представят зелен сертификат.

Преди година на старта на Световната купа в Зьолден бяха допуснати само 60 журналисти от цял свят и 10 ВИП гости на австрийската федерация. Пандемията от коронавирус стана причина на всички стартове в Австрия през миналия сезон да няма публика. Липсата на фенове коства на хотелиери и организатори загуби от около 10-15 милиона евро.

Според прогнозата за времето за събота и неделя се очакват температури малко над нулата и отлична видимост, което в последните години рядко се случва. Българската звезда в алпийските ски Алберт Попов направи днес тренировка на гигантски слалом в Зьолден. Преди това той се готвеше на най-близкия глетчер, който се намира в Италия, защото времето на Ретенбах бе лошо. В следващите дни Аби също ще тренира в Зьолден.

За старта на сезона тази година са дошли всички топзвезди от Световната купа. Тук са актуалните носители на трофеите Петра Влъхова и Алекси Пентюро (Фр), Микаела Шифрин (САЩ), Федерика Бриньоне (Ит), Матьо Февр (Фр) и Тодорка Филип Зубчич (Хърв).