Б ългария ще изпрати три бадминтонистки на олимпиадата в Токио. Това са двукратните европейски шампионки на двойки Габриела и Стефани Стоеви и Линда Зечири на единично, потвърди пред БНР изпълнителният директор на федерацията ни по бадминтон Антраник Касабян. Трите участваха и на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. Тогава Зечири стигна до фазата на прякото отстраняване, а сестри Стоеви отпаднаха в групата и завършиха на 11-о място.

България ще изпрати три бадминтонистки на олимпиадата в Токио. Това са двукратните европейски шампионки на двойки Габриела и Стефани Стоеви и Линда Зечири на единично, потвърди пред БНР изпълнителният директор на федерацията ни по бадминтон Антраник Касабян. Трите участваха и на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г. Тогава Зечири стигна до фазата на прякото отстраняване, а сестри Стоеви отпаднаха в групата и завършиха на 11-о място.

Класирането на българките е предсрочно, тъй като турнирът в Сингапур (1-6 юни) отпадна от календара заради пандемията. Стоеви са осми в ранглистата за Токио и са първата европейска двойка. Зечири заема 32-ото място на сингъл с актив от 21 752 точки. Тя спечели квотата, изпреврвайки и Мария Мицова, която има 21 078.

"Официално олимпийската квалификация в нашият спорт приключи и можем да кажем, че успяхме да подсигурим билета ни за Игрите в Токио. Много натоварваща и непредсказуема година, с много отменени и анулирани турнири. С нетърпение очакваме нещата да се нормализират за да имаме възможността да правим това, което обичаме", написаха Габриела и Стефани в социалните мрежи.

В същото време сесетки японски градове се отказаха от планове да приемат олимпийски спортисти на фона на пандемията, твърди вестник "Никей". 40 от над 500 града, регистрирани като домакини на чуждестранни състезатели, са решили да не приемат спортисти за тренировъчни лагери и културен обмен преди Игрите, съобщава медията, позовавайки се на правителствен източник.