0

Ж енската тенис асоциация алармира, че се страхува за живота на бившата №1 в света на двойки Шуай Пън, която от две седмици е безследно изчезнала.

Президентът на WTA Стив Саймън заяви, че притеснението му се е увеличило, след като в държавната китайска медиа CGTN се появи писмо, уж изпратено от Шуай. Преди това от нея нямаше ни вест, ни кост, откакто в социалните мрежи обвини бившия китайски вицепремиер Джан Гаоли, че два пъти я е изнасилил.

„Това изявление само повдигна моите опасения за нейната безопасност и местоположение. Трудно ми е да повярвам, че тя е написала този мейл, които получихме“, сподели Саймън.

“Здравейте всички, това е Шуай Пън – гласи обръщението. - По отношение на новини, публикувани за мен в официалния сайт на WTA, искам да кажа, че съдържанието е непотвърдено или одобрено от мен. Написаното в тях, включително обвинението за сексуално насилие, не е вярно. Не съм изчезнала и съм в безопасност. Почивам си в моя дом и всички е наред, благодаря за загрижеността. Ако WTA смята да публикува нови неща за мен, моля първо да ги съгласува. Благодаря на всички, надявам се да промотирам китайския тенис, надявам се той да става все по-добър и по-добър”.

Търсенето на името на звездата и на думата „тенис“ в китайските търсачки беше блокирано, а там вече персона нон грата е и Наоми Осака. Японката се изказа в подкрепа на колежката си, но 24 часа след публикуването на статуса й профилът на четирикратната шампионка от Големия шлем в социалната мрежа Weibo е бил цензуриран. Публикациите на Осака все още са видими, но коментарите към тях са деактивирани.