0

И спанският пилот във Формула 1 Фернандо Алонсо се сдоби с първия специално изработеният по поръчка суперавтомобил Aston Martin Valkyrie на стойност 2,73 млн. евро.

Уникалното возило в сатенено зелен цвят му бе доставено на влекач на адреса му в Монако и предизвика огромния интерес на туристите, които се тълпяха, за да видят как луксозният автомобил ще бъде свален от камиона, пише „Сън“.

Тъмнозеленият Aston Martin Valkyrie е проектиран лично от главния технически директор на Red Bull Ейдриън Нюи.

Автомобилът е с персонализирана регистрационна табела - късметлийският номер 14 на Алонсо, който датира още от времето му в картинга. На седалката за шофьора пък е бродирано неговото лого.

Valkyrie е изключително сложен хиперавтомобил с двигател V12, в който са използвани много технологии от Формула 1. 

Aston Martin Valkyrie е в състояние да ускори от 0 до 96 км/ч за 2,5 секунди, като за целта се разчита на хибридизирана задвижваща система, в която е включен 6.5-литров, V12 двигател, която е с обща максима мощност от 1155 конски сили.

Един от най-сложните детайли на автомобила обаче е червеният анодизиран алуминиев педал на газта, гравиран с цифрата „14“.

Говорейки за автомобила, двукратният шампион във Формула 1 каза: „Трудно е да се опише с думи колко много очаквах този ден. Да седна зад волана на собствената си Valkyrie, върху чието проектиране работих в тясно сътрудничество с екипа на Q by Aston Martin, със сигурност е ден, който ще запомня. Valkyrie наистина е автомобил от Формула 1 за пътя, с толкова много знания и технологии, взети от целия опит на Aston Martin на пистата, и нямам търпение да се кача на пътя.“

Автомобилът е построен в британската централа на Aston Martin в Гейдън, където екип от висококвалифицирани техници е сглобил ръчно всеки от 150-те автомобила, като създаването на всеки Valkyrie е отнело над 2000 часа.