0

Ф утболистът на английския Блекпул Джейк Даниелс обяви, че е гей. Той стана първият активен британски професионален футболист при мъжете, който прави подобно признание след Джъстин Фашану през 1990 година.

17-годишният Даниел коментира пред телевизия „Скай Спортс“, че е получил подкрепа от съотборниците си от втородивизионния Блекпул след новината и се надява да се превърне в пример за други играчи.

Джейк Даниелс заяви, че обмисля да разкаже историята си от дълго време, а животът в лъжа се е отразил на психичното му здраве, пише агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА.

„Дълго време мислех, че ми се налага да крия истината, защото исках да бъда такъв, какъвто съм сега – професионален футболист. Запитах се дали трябва да чакам докато се откажа от футбола. Нито един друг професионален футболист не се е разкривал“, каза състезателят на Блекпул.

„Но осъзнах, че това ще доведе до дълго време, прекарано в лъжа и няма да мога да бъда себе си или да водя живота, който искам“, добави Джейк Даниелс.

Той разказа, че когато казал на майка си и сестра си, отговорът им бил, че вече знаят. Футболистът е получил множество окуражителни съобщения.

„В деня, след като казах на майка ми и сестра ми, играхме с Акрингтън при 18-годишните и вкарах 4 гола. Това показва каква тежест падна от раменете ми и какво облекчение беше за мен“, коментира още Даниелс.

Джъстин Фашану, който в кариерата си има мачове за националния тим на Англия до 21 години и игра още за Норич и Нотингам Форест, беше първият британски тъмнокож футболист, оценен на един милион паунда. Той разкри сексуалната си ориентация в края на кариерата си през 1990-а, но 8 години по-късно се самоуби на 37-годишна възраст.

Все още няма футболист, играещ в отбор от Висшата лига, който да е обявил, че е гей.

„Тази тема все още е табу във футбола. Мисля, че много футболисти искат да бъдат известни с мъжествеността си. Хората гледат на това да си гей като на слабост. Наясно съм, че ще последва реакция на думите ми и ще има хомофобски обиди на стадиона или в социалните мрежи. Но аз се виждам да играя футбол и да живея своя живот, независимо дали ме обиждат, така че нека викат каквото искат“, заяви още Джейк Дейниелс.