0

Б ившият треньор на румънския национален отбор по футбол Виктор Пицурка е бил арестуван по обвинения в търговия с влияние при закупуване на маски по време на пандемията от COVID-19, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА, като се позова на съдебни източници.

Предполага се, че той е замесен в случай на доставки на несъответстващи маски във военните болници в страната, твърдят източници на телевизия Диджи 24.

Една от фирмите, извършили тези доставки, е собственост на сина на бившия селекционер - Алекс Пицурка. Според източници обаче Виктор Пицурка е използвал влиянието си, за да улесни достъпа на компанията до по-добре платени договори. 

По същото дело е задържан и генералният директор на държавната отбранителна компания РОМАРМ (ROMARM) Габриел Цуцу. Според вестник „Проспорт“ в случая са замесени и служители на министерството на отбраната.

Още през 2020 г. компанията на сина на Пицурка беше обвинена от вестник „Libertatea“, че е получила повече от два милиона евро от Министерството на отбраната за продажбата на 100 000 неодобрени маски, закупени на пазарна цена.

Пицурка е на 66 години. Най-силните моменти в кариерата му са в Стяуа Букурещ. Треньор е на Румъния в три периода (1998-1999, 2004-2009 и 2011-2014).