0

С трастите покрай боя за безспорен шампион в тежка категория в Рияд между Тайсън Фюри и Олександър Усик съвсем се нажежиха. Избухливият баща на британеца – Джон, толкова се увлече, че вкара удар с глава на човек от щаба на украинеца. Инцидентът се разиграл в лобито на хотел "Хилтън", където поддръжници на Фюри и Усик се надвикваха и скандираха имената на боксьорите.

Когато видя разкървавеното чело на татко си, Циганския крал попита: “Какво се е случило с главата ти, глупако?“. Оказа се, че жертва на 59-годишния Джон е станал Станислав Степчук, който увери, че не е провокирал с нищо подобна агресия.

„Всичко, което направих, беше да подкрепям моя отбор. С приятели скандирахме „Усик, Усик, Усик!“. Изобщо не забелязах Джон Фюри. Нямах представа, че това може да го притесни толкова много. Той се ядоса и от нищото тръгна срещу нас. Исках да му отвърна на удара, но веднага се овладях и казах, че поне един от нас трябва да се държи на ниво. Ако се сбия с него, той може да получи инфаркт, а ние не искаме това“.

Впоследствие Фюри-старши уж се извини и сподели, че бил повлиян от емоциите, но не остана длъжен на Степчук. „Той бе много неуважителен. Ако се приближиш в пространството на боец, ще получиш нещо. Това, което има значение за мен, е, че той не показа уважение към сина ми - най-добрия в тежка категория, който някога е носил боксови ръкавици. Кървенето не ме притеснява. Това е редовно явление за мен".

Джон обяви също, че е заложил много пари за победа на сина си на 18 май, когато ще бъде определен абсолютният световен шампион в тежка категория. В момента 35-годишният Фюри държи пояса на Световния боксов съвет (WBC), а Усик (37) - тези на Световната асоциация (WBA), Международната федерация (IBF) и Световната организация (WBO). И двамата съперници още не познават вкуса на загубата.

“Този огромен залог или ще ме направи богат, или ще ме разори. Вярвам, че боят ще е в рамките на 9 рунда“, каза пред „Сън“ Фюри-старши.

„Усик е най-добрият боец, с когото ще съм се бил – увери Тайсън. - Той е по-добър от Кличко, Уайлдър, Уайт, Чисора и всички останали - световен шампион в две теглови категории и същевременно олимпийски победител. Впечатлен съм от неговите постижения. Той откъсна главата на Антъни Джошуа, който трябваше да бъде убиец, но не беше“.