0

В тори опит на осемхилядник в Хималаите ще направи една от бившите приятелки на Григор Димитров – Виктория Боня. 44-годишната моделка и бизнесдама е част от експедиция на фирмата на най-успешния алпинист в последните години Нирмал Пурджа, който стъпи на всички 14 върха над 8000 м за рекордните 6 месеца и 6 дни.

Боня вече пристигна в непалската столица Катманду, откъде отлетя с партньорите си към високата планина с хеликоптер. „Щастието няма граници, пожелайте ни успех“, обърна се рускинята към своите 11,3 милиона последователи в Инстаграм, но на следващия ден се оплака: „Не успяхме да се доберем до първата точка. Времето се развали и ни свалиха 20 минути преди кацането на първото възможно подходящо място, на 2650 метра. Слава богу ще ни приютят в близкото село, няма да се налага да спим в гората. Непалците са най-любимият ми народ на света. По-добродушни хора не съм виждала. Не знам как да предам това чувство, но очите ми се пълнят със сълзи от красотата наоколо и чистотата, която извира от жителите“.

Точно преди 2 години Вика атакува Манаслу (8163 м) и искаше да посвети изкачването на тогавашния си приятел, който й беше помогнал да плати 25-те хиляди евро, нужни за подобно приключение. Тогава обаче тя успя да стигне до около 6000 м, а цялостното преживяване остави травматични спомени у нея, защото в базовия лагер падна лавина. Дни по-рано при друг инцидент със свличащи се снежни маси загинаха 9 души. На 28 септември при спускане със ски от върха загина известната алпинистка Хилари Нелсън, която пропадна в цепнатина. Самата Боня се измъкна невредима, но отслабна драстично и претърпя жестоки изгаряния на лицето.

Сега тя се подготви за новия опит на Монблан, където не стигна връхната точка заради липса на време, а до Монблан дю Такюл (4,48 м). Светската лъвица имаше връзка с Гришо през 2019-а, но той я смени с близката й приятелка Лолита Османова.