0

Т реньорът на Барселона Ринус Микелс определил точната дата кога съпругата на звездата му Йохан Кройф да роди сина им Жорди. При това Микелс подбрал не коя да е дата, а 9 февруари, когато той самият празнувал своя рожден ден.

Това разкри пред „Марка“ Жорди Кройф, синът на великия Йохан, по повод предстоящата утре 50-годишнина от дебюта на баща му за Барса.

Микелс поръчал тази дата, за да бъде спокоен и  стимулиран Кройф няколко дни по-късно в мача Реал Мадрид – Барса. 

„Роден съм на 9 февруари 1974 г. в Амстердам, дата, която не е случайна“, разказва Жорди. „Това беше денят, нарочсо избран от треньора Ринус Микелс, за да може баща ми да играе Ел Класико дни по-късно. 

Изобщо не беше рисковано, тъй като майка ми винаги е раждала сестрите ми със секцио и беше въпрос на избор на най-добрия момент за всеки. 

Но Микелс отговаряше за избора на датата и „по случайност“ избра деня и на своя рожден ден. 

Аз обичах да се шегувам в офисите на Барса, че се глася да подам жалба, че раждането ми е причинено по прищявка на клуба! 

А идеята на Микелс определено бе най-успешната: 0:5 на стадион „Сантяго Бернабеу“ с гол и асистенция на баща ми в представяне, което беше записано в историята на Ел Класико“, отбеляза Жорди Кройф по повод 50 г. от дебюта на татко му, който е утре, в деня на поредното Ел Класико.

Самият Жорди, след като игра за клубове като Барса, Манчестър Юнайтед (при сър Алекс), Селта, Алавес, Еспаньол и дори Металург Донецк, днес е част от техническия екип на каталунците като съгледвач и анализатор.