0

Б ългарският пилот  прекратява участието си в Картинг академията на ФИА, като решението е взето от него и отбора, за който той се състезава. Руйков дебютира в Академията в първия кръг в Д’Аржентон (Франция), където завърши трети на финала, но по-късно беше дисквалифициран с абсурдни доводи на стюардите на ФИА. Ако не беше наказанието, Любо щеше да е втори в крайното класиране за първия кръг, тъй като вторият – Дан Алеман го избута от пистата в последния завой и беше санкциониран за това.

„Решихме, че ако стартираме във втория кръг на Академията, то това ще означава, че приемаме несправедливото наказание и се примиряваме с него, а ние не искаме и не можем да го направим”, обясни механикът и треньор на Руйков Станислав Каваримов.
Каваримов потвърди, че екипът на Руйков се е консултирал с един от най-добрите моторспорт адвокати в Англия, който е потвърдил опасенията им, че наказанието на Любо от Франция не може да се обжалва или оспорва.

Картинг състезанията под егидата на ФИА и по-точно картинг комисията на ФИА (CIK-FIA) са единствените надпревари в рамките на международната федерация, в които няма възможност за оспорване на решенията на стюардите и впоследствие тяхното оборване.

„Проучихме въпроса и разбрахме, че във ФИА са решили да отнемат правото на оспорване в картинга заради множеството прецеденти, при които е имало злоупотреби с това право – допълни Каваримов. – Говорим за събития отпреди 10-15 години, когато пилотите са идвали на пистата с адвокати и механици и всяко едно наказание е било веднага оспорвано, като целият този процес е достигнал абсурдни размери. Сега обаче липсата на защита срещу решенията на стюардите означава, че при грешно решение, както е това за Любо, той няма как да се бори за справедливост”, допълни Каваримов.