0

Н иколай Антонов-Таланта лично представи автобиографичната си книга „По виража“, която излезе в съавторство с известния спортен журналист и бивш главен редактор на вестник „Спорт“ Иван Нанков и с помощта на издателство „Тип топ прес“.

Той взе участие в промоцията на творбата си и раздаде автографи на любители и специалисти в леката атлетика в петък в литературния кът на Алеята на книгата в София. 

„Изморен съм малко от пътуването, но съм щастлив, че успяхме да направим тази книга“, каза Таланта.

Тя е за върховете в спорта и последвалите бездни в живота на най-бързия бял мъж на планетата през 90-те години на ХХ век -  световния и европейски шампион на 200 м в зала Николай Антонов. Българинът е побеждавал великите Карл Люис, Бен Джонсън, Линфорд Кристи и други на пистата, но след като слезе от нея попадна в капана на зависимостите към дрогата, алкохола и хазарта. 

Оцелява, но плаща за това „солено“ - с разбито здраве, с няколко операции, с тежки депресии; след бандитски изпълнения, разбити семейства, финансови разточителства, които го докарват дори до опит за самоубийство.

Сега Таланта възнамерява да възобнови образованието си в Национална спортна академия и един ден иска да тренира деца, за да открие следващия Талант.