0

Ч ехкинята Маркета Вондроушова се класира за финала на “Уимбълдън“, след като победи украинката Елина Свитолина с 6:3,6:3 за само час и 15 минути игра. 

Така Вондроушова стига до втори финал от Шлема след „Ронал Гарос“ 2019, когато загуби от австралийката Ашли Барти.

На финала чехкинята ще излезе срещу победителката в другия полуфинал, който противопоставя Арина Сабаленка и Онс Жабьор.

Сблъсъкът между Свитолина и Вондроушова бе безпрецедентен в историята на „Уимбълдън“ като първия полуфинал в Оупън ерата на турнира, в който една срещу друга излизат две непоставени тенисистки.

Елена Свитолина, която на 1/4-финалите отстрани лидерката на световната ранглиста Ига Швьонтек, бе пробита и на два пъти и в двата сета, загуби цели 7 гейма подред и нямаше как да продължи напред. 

“Не мога да повярвам, толкова съм щастлива! Елина е такъв борец и великолепен човек. Много съм щастлива! Имаше луди нерви, през целия мач бях много нервна. Водих с 4:0 във втория сет,  а тя ме проби два пъти. Трябваше да се фокусирам и да се боря за всеки гейм“, каза чехкинята след мача.

„Шест месеца не играх миналата година. Никога не знаеш дали ще можеш да се върнеш на нивото си. Толкова съм благодарна, че съм тук. Трябва да се успокоя преди финала.  Тук са семейството и приятелите ми“, сподели още Вондроушова.