0

Б ляскава церемония съпътства премиерата на сериала на Андрей Андонов "Пътят", посветен на първата олимпийската титла за българската художествена гимнастика. Гостите в Народния театър "Иван Вазов" видяха кадри от спечелването на златния медал от българския ансамбъл в Токио.

На 8 август 2021 година Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха със златни букви имената си в историята на българската художествена гимнастика, след като взеха титлата в многобоя при ансамблите на олимпийските игри в японската столица и донесоха първо злато за страната в историята от най-големия спортен форум.

Поредицата от 8 серии ще бъде излъчена по bTV от 20 януари всяка събота от 15:00 часа.

Събитието беше уважено от президента на Република България Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, от вицепрезидента Илияна Йотова, от министъра на спорта Димитър Илиев, от заместник-министъра на спорта проф. Даниела Дашева, от заместник-министъра на вътрешните работи Кирил Ценкин, от генералния спонсор в лицето на Мило Борисов, Лъчезар Петров и Роси Маккий, от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова, от посланика на Япония у нас Мичигами Хисаши, от много журналисти, деятели, спортисти.

"Аз преживявам всеки път всичко отново. Дори най-малкото клипче или снимка да видя от този период, този август през 2021 година. Сега си говорихме, че много от нещата ги бяхме забравили. Много сме изненадани, че това, което видяхме обхваща може би всичко - от началото до края. Искам да благодаря на Андрей, че е оставил сърцето си в този филм. Ние преживяхме олимпиадата един път, а той сигурно я е преживял стотици, хиляди пъти, докато направи този филм", каза сред премиерата Симона Дянкова, капитан на ансамбъла, който завоюва олимпийската титла.

"За мен емоциите също бяха много силни. Успях да се върна в дните, когато спечелихме олимпийския златен медал, дните на подготовка и дните непосредствено след това. Много съм щастлива, че това нещо е запечатано и ще го имаме за спомен завинаги", допълни Лаура Траатс.

"Често си гледам медала. Аз също съм много щастлива, че тези моменти са запечатани. Дори сега като гледахме филма, Мадлен седеше до мен и й казах, че има неща, които изобщо не си спомням да са се случвали. Върнах си цялата емоция и преживях всичко наново. И съм много щастлива, че това ще остане завинаги и винаги, когато тази емоция ми липсва ще мога да гледам филма и да я преживея отново", разказа Ерика Зафирова.

"Аз искрено се надявам не само спортистите, но и всички хора по някакъв начин да сме им вдъхнали надежда, с поглед към бъдещето и към това да преследват мечтите си. Радвам се, че успяхме да зарадваме България по този начин", завърши Стефани Кирякова.