0

С ладолед от авокадо и типични китайски гозби са част от най-хубавата храна, която атлетите заявиха, че са яли по време на Олимпийските игри в Пекин. Някои дори са си позволили KFC, но са чакали да им минат състезанията.

Менюто на спортистите е било силно ограничено заради пандемията от КОВИД-19. За да се предотврати разпространението на вируса, атлетите и всички други участници могат да се движат само на определени места.

Любимата храна на много състезатели е популярното китайско ястие, при което слагат сурови храни, като месо, морски дарове и зеленчуци, които готвят във врящ бульон. Състезателната двойка на фигурното пързаляне от Испания Адриан Диас и Оливия Смарт признаха, че са се хранили с това всяка вечер.

"Никога не бях опитвала преди, това бе ново за мен", каза Смарт. Те са имали и стратегия при избора на храна. "Просто взимаш соса, който взима човека пред теб", казва испанката.

Заедно с нудълите, пълнените храни и горещия бульон, герменският хокеист Том Кунхакъл разкри, че си е позволил и сладко. "Аз съм голям любител на десертите. Опитах ги всички - торти и бисквити. Бяха страхотни". Сред тях е бил и сладоледът от авокадо.

Германската състезателка по фигурно пързаляне Никол Шот казва, че любимата й храна в олимпийското село са били ваниловият сладолед и белият ориз. "Харесва ми, че е съвсем различен от ориза в Европа. Това ядох всеки ден", казва тя. Тя си е носила от къщи черен хляб, мюсли и овесени ядки.

Чешката двойка във фигурното пързаляне Филип Ташлер и Натали Ташлерова са имали ограничен избор, тъй като са на безглутенова диета и без млечни продукти. Вкъщи те се хранят основно с ядки и кокосово мляко, но в олимпийското село е имало само обикновено и соево мляко. Опитът ги е научил, че трябва да си носят храната по време на състезания. Те са харесали все пак пъпеша, който е по-сладък от този в Чехия. "Италианците казаха, че сладоледът е добър, което означава много", каза Ташлер.

Американската фигуристка Кейтлин Хоуейк е наблегнала на чиа, бадемовото мляко и протеините. "Никога не бях опитвала типична китайска храна, но всички ме убедиха да го направя", казва тя. Нейният танцов партньор Жан-Люк Бейкър е опитал всички сосове.