0

Л егендарният швейцарски тенисист Роджър Федерер стана доктор на хуманитарните науки на колежа "Дартмут" в щата Ню Хемпшир, САЩ - най-малкият университет от престижната Бръшлянова лига. Носителят на 20 титли от Големия шлем произнесе реч, в която направи равносметка на живота си и със сигурност ще остане в паметта на 11-те хиляди присъстващи.

“Имайте предвид, че това е едва вторият път, в който стъпвам в университетски кампус. За втори път в целия ми живот. Въпреки това ми присъждате докторска степен. Дойдох само за да изнеса реч, а ето че ще се прибера у дома като „Д-р Роджър“. Това е много приятен бонус. Може би най-неочакваната победа в живота ми“, каза Маестрото.

"С годините научих два важни урока - успехът без усилия е мит, а животът е по-голям от тениса. След края на кариерата си трябваше да измисля какво да правя с времето си. Да играя шах? Да чистя къщата? Трябваше да направя нещо различно. Не вярвах, че ще успея, но го направих. Каквато и игра да изберете, дайте всичко от себе си. Играйте освободено и рискувайте. Опитайте всичко. Бъдете добри един с друг и никога не спирайте чуждото щастие", призова 42-годишният Федерер, който даде урок по тенис на ректора, а после се разходи в комплекса с жена си Мирка.