0

Д окументалният филм The Williams обещава да се превърна в хит не само сред футболните фенове. В него своята история от първо лице разказват братята Иняки и Нико.

Двамата футболисти на Атлетик (Билбао) дефилираха по червения килим за премиерата на 20 септември. Събитието бе част от 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан. Те бяха придружени от майка си Мария и съпругата на Иняки – Патрисия.

Двете жени се появяват и във филма, както и бащата Феликс, дядото Джордж, фенове, приятели, а също и рибар от езерото Волта в Гана. Всички те говорят за пътя от африканската държава до Испания, борбата на родителите за по-добър живот на децата им и последвалите им успехи във футбола. 30-годишният Иняки и Нико, на 22, помогнаха на Атлетик да спечели първа Купа на краля от 40 години, а това лято Нико стана и европейски шампион с Испания.

„Футболът разказва истории и е отлично оръжие за справяне с глобалните проблеми каквито са миграцията и расизма. Връзката между братята също е тема, която ме интересува и мотивира“, коментира режисьорът на филма Раул де ла Фуенте.