0

З а всички спортисти олимпийската титла е Светият Граал, но не и за Юго Бушрон.

В гребането 29-годишният французин е истински Бог – европейски, световен и олимпийски шампион от Токио 2020. Именно след игрите миналото лято обаче Юго изпада в дълбока депресия, която за малко да доведе до трагичен край. „Победата на олимпиадата беше най-голямата ми мечта. Тя ме беше обсебила напълно и толкова се бях пристрастил към нея, че ме направи краен егоист. Напълно си изгубих ума, а като добавим към това пандемията и последствията от нея. Всъщност си изкопах дупката преди игрите“, заключи в интервю пред „Льо Паризиен“ Бушрон.

В японската столица той триумфира на двойка скул заедно с неизменния си партньор Матийо Андродиас (32), като на финала те записват 6:00.33 минути – олимпийски рекорд. Това е сладка награда за шестото място в Рио 2016, но при Юго отключва мрачен период, който започва миналия октомври.

„Постепенно се увеличаваше по интензитет. Чувствах се отвратен от всичко, задавах си въпроси за много неща, не само за спорта. Трябва да знаете, че в такова състояние си задавате въпроса за собственото ви съществуване. Стигнал до мисли дори за самоубийство“, призна състезателят от Лион, който прибегнал до професионална помощ. „Психиатърът трябваше да ме измъкне от много, много тъмното. Не всичко беше свързано с гребането, но останалото ще запазя за себе си“, добави Бушрон, който заради депресията пропуска първенството на Франция през март.

Въпреки това успява да се възстанови за световното в Рачице (Чех, 18 – 25 септември), където с Андродиас защитиха титлата от Пловдив 2018.