0

П ринцът на Монако Албер II и българската звезда Григор Димитров посрещнаха гостите в 30-ата голяма нощ на тениса. Тържествената гала, която се провежда в Княжеството от 1992 г. и съпътства мъжкия „Мастърс“ турнир, се състоя в събота вечер.

Домакини на събитието бяха президентът на местната федерация по тенис Мелани-Антоанет дьо Маси (братовчедка на Албер II) и прочутата Зала на звездите в комплекса „Спортинг“ в Монте Карло, като билетът за простосмъртни струваше 275 евро.

Всички се насладиха на тристепенно отбрано меню, френско шампанско и на изключителни танцови номера. Кулминацията бе балетът „Великият Гетсби“, който е базиран на музика от Дюк Елингтън, Бинг Кросби, Бени Гудман, Нат Кинг Коул и Фреди Меркюри. Спектакълът по романа на Франсис Скот Фитцджералд имаше в петък и премиера в Софийската опера.

За шоуто в Монте Карло спонсорите и играчите, разбира се, имаха специални покани, като наред с живеещия в Княжеството Гришо дойдоха също трикратният шампион от Големия шлем Стан Вавринка и Стефанос Циципас (Гър). 39-годишният швейцарец загуби с 3:6, 0:6 от №11 в схемата Алекс де Минор (Авл), а Циципас вдигна третата си купа в престижната надпревара на клей след 2021 и 2022 г. Той се изстреля до №7 в ранглистата след 6:1, 6:4 над Каспер Рууд, който онази вечер постигна най-голямата победа в професионалната си кариера, след като надви с 6:4, 1:6, 6:4 световния №1 Новак Джокович. За 25-годишния норвежец това бе първи успех над сърбина.

Колкото до Димитров, той отказа започващия днес турнир от сериите ATP 500 в Барселона. Явно хасковлията има нужда от почивка, след като изигра 28 мача от началото на сезона и спечели 22 от тях. С 22 победи и 6 поражения е и Де Минор, а по-добър баланс имат само Яник Синер (25-2) и Рууд, който преди вчерашния финал имаше 24 спечелени двубоя и 6 загубени.

Освен това веднага след финала в Маями се наложи да се прехвърли на червената настилка в Европа. Григор, който от днес ще е №10 в света, се цели в добро представяне на следващите два "Мастърс"-а в Мадрид и Рим, които ще са генерални репетиции за "Ролан Гарос".