0

С кандал разтърси Япония преди четвъртфинала от турнира за Купата на Азия срещу Иран утре.

От състава е изваден един от най-опитните - Джуня Ито, а причината е обвинение в изнасилване. 30-годишният играч на френския Реймс е посочен от две жени като насилник. Случката е от лятото на 2023-та в хотел в Осака, но излиза наяве едва сега. Полицейските доклади бяха разпространени от местния вестник Daily Shincho.

От Японската футболна федерация се видяха в чудо какво точно да правят. Шефовете два пъти променяха решението си. Първо извадиха крилото от състава с мотива: „деликатно положение и грижа за психичното и физическото състояние на национала“. След това бе обявено, че той ще остане. Предполага се, че това се е случило под натиска на съотборниците му, някои от които заплашили, че ще си тръгнат заедно с него. След около 24 часа размисъл футболните хора в страната все пак се върнаха на първоначалното си мнение и изхвърлиха Джуна Ито, който игра в трите мача в групите.

„Трябва да създадем среда, в която играчите да могат да се концентрират върху футбола. Взехме окончателно решение, след като обмислихме ситуацията внимателно. Извинявам се, че на няколко пъти променяхме позицията си“, заяви президентът на Японската асоциация Козо Ташима.

В цялата тупурдия се включи и адвокатът на футболиста. Той обяви, че клиентът му отрича обвиненията и вече е подал контражалба за клевета.

„Самураите“ са фаворит за спечелване на Купата на Азия. Именно те имат и най-много титли - 4, следвани с 3 от Саудитска Арабия и днешния си съперник в 1/4-финалите Иран. В щаба се надяват, че скандалът с Ито няма да повлия на отбора по пътя към финала.

Името на Джуня стана особено популярно преди десетина дни след разговор между Бриджит Макрон и Дидие Дешан. Тогава първата дама на Франция попита селекционера на националния отбор защо не взема крилото на Реймс при „петлите“. „Защото е японец“, обясни треньорът.