0

Б ившият капитан на Селта Виго Уго Мало ще бъде съден това лято в Барселона за сексуална злоупотреба спрямо „папагал“ - талисмана на Еспаньол, извършена минути преди мача между двата отбора. 

В момента футболистът играе за бразилския Интернасионал Порто Алегре. Скандалният случай изплува чак сега във в. „Ас“ след години на съдебни жалби и процедури.

Непристойният жест, според обвинението, Уго Мало извършил преди мача от Примера дивисион Еспаньол – Селта на 24 април 2019 г. 

Жалбата е подадена от жена, която тогава била в костюм на „папагал“ като талисман на местния Еспаньол. Нейното име се пази в тайна. По думите й при традиционния поздрав между играчите от двата отбора преди началния съдийски сигнал, Уго Мало, като капитан на Селта, вместо с ръкостискане, пъхнал ръцете си под костюма на „папагалката“ и хванал гърдите й. „Според свидетелката той хванал с ръце гърдите й и започнал да прави движения“, пише в жалбата, до която се добра в. „Ас“.

Първоначалното обвинение в сексуално посегателство бе променено, като сега прокуратурата и адвокатката на потърпевшата, наричана „Ана“, искат футболистът да плаща парична компенсация в продължение на 24 месеца, изчислена спрямо имуществото на обвиняемия.

Делото по съкратената процедура е насрочено за 11 юли 2024 г. в Наказателен съд №19 в Барселона. По съответното обвинение Уго Мало може да отнесе от една до 3 години лишаване от свобода (до 2 г. в Испания не се излежават в затвора), или изплащане на финансова глоба от 18 до 24 месеца.

Самият футболист отрече да е извършил въпросната гавра и то пред многобройни тв камери, публиката и колегите си. Той увери ,че е поздравил нормално както съперниците си, така и талисманите, без изобщо да знае от какъв пол са „папагалите“ на Еспаньол.

Уго Мало добави, че е бил концентриран в подготовката за мача, ключов за спасението на Селта от изпадане, и предаван пряко по телевизията.