0

Т енис легендата Борис Бекер влиза в затвора, след като днес беше признат за виновен по четири обвинения в несъстоятелност, свързани с фалита му през 2017 г.

54-годишният шесткратен шампион от Големия шлем беше обвинен, че е укрил имущество на стойност милиони паунда, включително два трофея от Уимбълдън, за да избегне плащането на дълговете си. Той бе осъден на 2,5 години затвор от лондонския Southwark Crown Court. 

Бекер пристигна в съда тази сутрин с раирана вратовръзка в цветовете на Уимбълдън в лилаво и зелено, пише „Сън“.

Бившият номер едно в света беше обявен в несъстоятелност на 21 юни 2017 г. заради неплатен заем от над 3 милиона британски лири в имението му в Майорка, Испания.

Той твърди, че е сътрудничил на попечители, натоварени с обезпечаването на активите му, дори предлагал брачната си халка и каза, че е действал според експертни съвети.

Но по-рано този месец германският гражданин, който беше подкрепян по време на процеса от партньорката си Лилиан де Карвальо Монтейро, беше признат за виновен по четири обвинения съгласно Закона за несъстоятелността.

Бекер каза пред съда, че печалбите му от успешната му тенис кариера от £38 милиона са били погълнати от скъпия развод с първата му съпруга Барбара Бекер. Това било комбинирано и с плащания за издръжка на деца и „ангажименти за скъп начин на живот“.

Съдебните заседатели обаче установиха, че той е превел стотици хиляди лири от бизнес сметката си и не е декларирал имот в родния си град Лаймен, Германия.

Коментаторът на Би Би Си Бекер също беше осъден за укриване на банков заем от 825 000 евро (почти £700 000) и 75 000 акции в технологична фирма.

Службата по несъстоятелността потвърди, че Бекер все още е неосвободен от несъстоятелност и ще остане така до октомври 2031 г.

Той има предишна присъда за укриване на данъци и опит за укриване на данъци в Германия през 2002 г.