0

Т енис звездите Новак Джокович и Карлос Алкарас се отдадоха на майтапи на червения килим в Мадрид, където се състояха 25-ите световни спортни награди „Лауреус“.

Сърбинът подкачи испанеца за разчупения смокинг с копчета, на който беше заложил, а от своя страна 20-годишният Алкарас се възхити на класическата елегантна визия на световния №1.

Джокович беше сред големите звезди на вечерта, в която за рекорден път спечели отличието за спортист №1 и се изравни с швейцарския си колега Роджър Федерер. Преди това Ноле беше взимал статуетката през 2012, 2015, 2016 и 2019 година. През миналия сезон той спечели три титли от Големия шлем – Australian Open, “Ролан Гарос" и US Open, а във финала на „Уимбълдън“ загуби от Алкарас. 36-годишният Джокович беше награден от седемкратния шампион в Националната футболна лига (НФЛ) Том Брейди и призна, че за него е изключителна чест да бъде избран от спортните легенди – членове на академията „Лауреус“. Другите номинирани бяха световният рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис (Шв), футболистите Ерлинг Холанд (Нор) и Лионел Меси (Арж), световният шампион на 100 м Ноа Лайлс (САЩ) и трикратният първенец във Формула 1 Макс Ферстапен (Нид).

Най-сериозната цел на Новак до края на сезона са петите му олимпийски игри: "Ако не мислех, че златен медал е възможен, вероятно нямаше да участвам в Париж. Трябва да вярваш, че всичко е възможно в живота. Олимпийските игри са най-старото и най-престижното спортно събитие в историята на спорта. Огромна чест е да представям Сърбия - надявам се, че ще бъда здрав и във форма".

Друго тенис величие – Рафаел Надал, пък получи приза „Спорт за добро“ за благотворителната дейност на фондацията си, чийто директор е съпругата му Мария Франсиска. Статуетката взе самата Сиска – от ръцете на Раул, легенда на любимия на Рафа отбор Реал (М).

Носителката на "Златната топка" при жените Айтана Бонмати (Испания) бе призната за най-добра спортистка на годината. Английският футболист на Реал Джуд Белингам победи в категорията "Пробив на годината" и беше награден от Алкарас. За най-добър отбор на годината беше избран Испания - световен шампион по футбол за жени.