0

К онстантин Колцов разби собственото си семейство от любов към тенис звездата Арина Сабаленка, но мечтаеше за деца и от нея. Бившата №1 в света планираше да роди, когато процъфтяващата й в момента кариера приключи. „Може да стане след 5-10 години, може след три, ще оставя този въпрос на Вселената. Но сме избрали имена на децата – Евелинка и Андрей“, призна в интервю 25-годишната Арина, която имаше връзка с хокейния треньор от края на 2019 г.

На плановете на беларуските звезди обаче беше сложен кръст, след като на 18 март Колцов загина в Маями. По думите на първата му жена Юлия Михайлова той е бил много пиян и затова е паднал от 25-ия етаж на хотел „Сейнт Риджис“, където в стаята му били открити празни бутилки.

Инцидентът се разиграл само на час от къщата във Флорида, която Юлия обитава след развода. Когато пристигнал от Русия, Костя не успял да се види с тримата си синове – 18-годишния Даниил, Александър (16) и Стефан, едва на 5 г. Най-малкото си дете родената в Латвия рускиня нарича шеговито „Шефчето на всички шефове“ и на практика отглежда сама, работейки като агент на недвижими имоти. Стефан още няма годинка, когато татко му започва отношения със Сабаленка през 2019-а.

Опора

Тогава Арина преживява първата си голяма трагедия. От скоротечен менингит умира баща й Сергей, който също се е занимавал с хокей на младини. „На 43 години той бе силен и здрав. Мама три пъти викаше бърза помощ и когато накрая го взеха в болница, татко бе в кома и след седмица си отиде. Той беше невероятен, най-добрият приятел и баща, каменна стена за мама. Много хора смятат, че леко преодолях тази болка. И досега плача сама, слушам последните му съобщения до мен, спомням си всичките ни моменти и съветите му. Пазете близките си и не забравяйте да им повтаряте колко ги обичате“, сподели тенисистката, която посвети на своя баща и двете си титли от Големия шлем, спечелени в Мелбърн.

След триумфа през януари Сабаленка подчерта, че прави всичко, за да може да се грижи за майка си Юлия и сестра си Антонина, която е на 15 г. Двете живеят в Минск. „Обичам ги много, те са основната ми мотивация“, увери Арина, която само от наградни фондове е изкарала $23 млн. Когато не участва по турнири, тя е базирана именно във Флорида, където притежава две къщи.

Тигър

В нито една от тях не бе отседнал Колцов и самата Арина разкри след смъртта му причината – скорошната им раздяла. „Въпреки че вече не сме заедно, сърцето ми е разбито“, написа в социалните мрежи Сабаленка, която за последно беше споменала приятеля си на 14 февруари. За празника получи от него колие „Картие“ с висулка във формата на тигърска глава – запазената й марка, каквато си е татуирала и на ръката.

И докато доскоро Арина се славеше с буйния си нрав на корта и дори си позволяваше да псува своя щаб от международни треньори, за Костя казват, че бил много уравновесен. Бившият му агент Андрей Белмач коментира така случилото се с Колцов: „Светъл, добър, скромен и честен човек. Не помня да е имал депресии, странно поведение, а професионално се занимавам с психология. Ако е самоубийство – то винаги е резултат на неразрешен вътрешен конфликт. Със сигурност не е употребявал наркотици, а за да посегнеш към чашката, давиш дълбока мъка“.

В последните 2 г. Колцов работи като помощник-треньор на Салават Юлаев от руския град Уфа и общува със синовете си предимно по телефона. След като отборът отпада в I кръг на плейофите в КХЛ, договорът на Константин не е продължен. Пред него стоят възможностите да поеме Динамо (Минск) и националния на Беларус.

Легионер

Страстта на Колцов към хокея се заражда, когато като дете той го избира пред футбола и тениса. И въпреки че тренира в минския клуб Юност, развитието му е трудно. „През 90-те хокеят в родината ми достигна пълна разруха. Пързалката в парка „Горки“ постоянно беше в ремонт. Нямаше нито лед, нито екипировка. Така и не се научих да удрям шайбата, защото вечно липсваха стикове. Успях да постигна нещо само благодарение на родителите си и на първия си треньор Владислав Астапенко. Прекрасно помня колко тежко беше на мама и татко, времето беше сложно – пари нямаше. Всяко пътуване на турнир страшно натоварваше семейния бюджет. На 13-14 години разбрах, че нищо няма да излезе, ако не работя допълнително. И аз тренирах, но не на лед, а на земята. Катерех стълбите във входа, въртях обиколки на стадиона, тичах след футболната топка“.

Въпреки необещаващото начало Костя има изключително бързи крака и стига чак до НХЛ, където записва 144 мача за Питсбърг, а негови съотборници са Марио Лемьо и Сидни Кросби. Най-куриозният му спомен от годините там е следният: „Тъкмо бях изиграл две срещи през първия ми сезон, когато настъпи 3-дневна пауза за Мача на звездите. Разпуснаха момчетата, а мен ме върнаха в лигата за развитие. Не говорех добре английски и реших, че календарите на НХЛ и АХЛ съвпадат. И просто си почивах спокойно вкъщи. В това време никой не можеше да разбере къде съм, решили, че съм се обидил и съм си заминал. Администраторът дойде да ме търси и ми каза: „Къде пропадна? Сега е загрявката, довечера пак имаш мач като вчера“. Всички се посмяха за моя сметка“.

Край

През 2008-а Колцов става шампион на Русия с Уфа, през 2011-а и носител на Купата на Гагарин, а кариерата си приключва през 2016-а. Съжалява единствено, че не е постигнал повече с националния, с който участва на две олимпиади и 9 световни: „Най-голямото ми постижение е, че израснах адекватен и справедлив. Такъв, с когото можеш нормално да общуваш. Хокеят ме направи човек“.

С Юлия (44) обаче решават да не насочват момчетата си към този спорт, а да ги оставят да изживеят щастливо детство. През 2020-а красавицата съобщи в Инстаграм за предателството на Костя: „Обръщение към всички момичета, увиснали на чужди мъже с бебета. Не го правете - подло е! Това е най-удивителното и щастливо време, но и най-сложното, защото малкото дете отнема много енергия и време. Може така да се случи, да попаднете в същата ситуация“.

Тогава дори президентът на Беларус Александър Лукашенко посъветва любимеца си да се върне при законната си съпруга. Попитана след смъртта на Колцов как се е справила с развода, Юлия отвърна: „Нямаш избор, преживяваш, както можеш. Моят пост отпреди години бе продиктуван от емоцията, беше ми много болно. Много обичах Константин. Принудена бях да срещам Арина, приятно момиче. Тя добре се отнасяше с децата ми, така че имах нормално отношение към нея“.