0

Е дин от последните нови обитатели на Берлинския зоопарк направи своя дебют пред публика.

На 3 юни хипопотамът пигмей Деби роди, но едва сега изведе женската си рожба на разходка из заграждението. За радост на посетителите, които се умилиха от гледката. Воаяжът на бебето бе ден след като то получи името Тони, в чест на аса в защитата на Бундестима и Реал (М) Антонио Рюдигер.

Раждането на хипопотамчето се превърна в голяма сензация, тъй като видът е застрашен. В Берлинския зоопарк постъпиха над 20 000 предложения как да бъде кръстена животинката. Някои от тях твърде тривиални като Дейси, Елзи или Роза. Директорът на градината Андреас Книерием свика петчленно жури за взимане на окончателно решение. Самият той призна, че първоначално клонял към традиционни берлински имена като Boulettchen, което се превежда като „малко кюфте“. Популярността на малкото хипопотамче в социалните медии и многото предложения за име обаче загатнали, че то ще стане „истинска световна звезда“.

„С оглед на това искахме кратко, стегнато име, което да работи и в международен план“, обясни Книерием.

И така журито се спряло на Тони, име, вдъхновено от Антонио Рюдигер, който е родом в Берлин. Самият защитник се съгласил на драго сърце да стане патрон на хипопотамчето, или както се изразяват в зоопарка - да бъде негов треньор. Футболната звезда обаче нямаше как да присъства на първата публична изява на Тони, тъй като има ангажименти покрай началото на сезона с Реал (М).

Хипопотамите пигмеи са застрашен вид и наброяват по-малко от 2500 възрастни в Кот д'Ивоар, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. В Нигерия вече са изчезнали. Сериозна заплаха за животните е стесняването на ареала им заради изсичането на големи масиви гори в Западна Африка заради селскостопанска употреба и минното дело. Берлинският зоопарк обаче има добра традиция в развъждането на вида от 1921 г. Преди появата на Тони мама Бети вече е отгледала три потомства хипопотамчета пигмеи през 2004, 2007 и 2008 г.