0

Б ившият нападател и ексселекционер на Украйна Андрий Шевченко, заяви, че ще използва платформата си, за да разкаже на света истината за руската инвазия в родината му. Той също така прави усилия да събере хуманитарна помощ за жертвите на кризата.

Един от най-великите футболисти в историята на Украйна и доскорошен национален селекционер призна, че е бил шокиран от първите два дни на инвазия, която Москва представи като "специална военна операция".

"Скоро започнах да мисля по какъв начин най-добре мога да помогна на страната си. Реших, че най-добрият начин е да използвам моята платформа, да говоря, да обясня на хората истината за това, което става и да събера хуманитарна помощ", каза Шевченко пред вестник "Таймс".

Шевченко разкри още, че планира да подслони две семейства бежанци от Украйна в дома си в Съри, Англия. "Имам възможност и желание да поканя хора в дома ми, тогава защо да не направя това? Това са хора, които нямат нищо и светът трябва да им помогне сега", каза 45-годишният треньор.

"Отговорът на целия свят бе фантастичен, но ситуацията става по-лоша. Все повече хора умират, така че има нужда да правим повече и да го направим сега", каза още Шевченко.
Шевченко също похвали усилията на президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Действията на президента бяха страхотни. Той обедини нацията. Той е вдъхновяващ пример за солидарност и реакцията на света ни даде надежда", каза той.