0

Ш арунас Ясикевичус беше мит за Барселона, още преди да се върне в клуба като треньор през юли 2020 г. На паркета, облечен в екипа на Барса, той вече беше спечелил две лиги, две купи и първата Евролига за каталунците, преди да напусне през 2003 г. Ясикевичус се завърна девет години по-късно, вече в залеза на кариерата си. И когато той стана треньор и седна на пейката, на цялата вселена беше ясно, че ще има трето пришествие, което да разшири неговата легенда в Барселона. Спечелената купа на Испания снощи, и то в конкуренцията на големия съперник Реал Мадрид, е доказателство за това.

Но имаше момент, в който цялата му блестяща кариера на играч и бъдещата му като мениджър, бяха застрашени. И това беше още преди да се роди... През 1975 г. майка му Рита Ясикевичене забременява. Тя беше славна хандбалистка и разбира се, националка на СССР. На хоризонта бяха Олимпийските игри в Монреал. Треньорът Игор Турцин я помоли да направи аборт и тя... отказа. Рисковано е да се противопоставиш на режима, особено в онези години. Но Рита избра детето пред кариерата и повече никога не носи екипа на Съветския съюз. На 5 март 1976 г. Шарунас, бъдеща спортна легенда, проплака за пръв път.
Рита Ясикевичене продължи да играе, но пожертва международната си кариера за живота на сина си. Сега, на 45 години, Ясикевичус е един от най-ярките треньори на континента. Ще бъде новият Желко Обрадович, казват за него. „Изглежда много агресивен на паркета, но с нас е много мил и спокоен“, каза преди години майка му Рита. Без нейното противопоставяне на СССР нищо от това не би било възможно.