0

Н ай-богатият футболист в света подписа с нов клуб.

Не става въпрос обаче за Кристиано Роналдо или Лионел Меси, а за малко популярния за почитателите на играта Фаик Болкиах. 25-годишното крило, чието финансово състояние възлиза на около 20 млрд. щатски долара, e син на принц Джефри, брат на султана на Бруней Хасанал.

Роденият в Лос Анджелис Фаик остана без отбор преди месец, след като изтече договорът му с тайландския Чонбури. В този клуб той се състезаваше от декември 2021 г. Сега той ще продължи кариерата си в друг местен тим – Ратчабури.

„Нямам търпение да започна ново предизвикателство и съм много щастлив, че съм тук. Надявам се да бъда лидер на отбора през предстоящия сезон“, каза Фаик.

И в новия отбор, както и в стария той ще получава заплата в размер на 3000 долара. Племенникът на султан Хасанал се запалва по футбола във Великобритания, където израства. В юношеските години се е подвизавал в академиите на Саутхямптън, Челси и Лестър. Първият му досег с професионалистите обаче е печален. През 2020 г. той се присъединява към португалския Маритимо.

„Когато подписах, имах оферти и от Ла Лига, от клубове, които искаха да ме вземат и да ме пратят под наем в Сегунда дивисион. Не исках да ходя. От Маритимо ми казаха, че ще играя и това беше всичко, което исках. Но това не се случи и съжалявам, че отидох там“, споделя играчът, който записва едва 45 минути при това за втория отбор на Маритимо.

Фаик Болкиах е минал през всички юношески и младежки национални отбори на Бруней. Има дори 6 срещи и 1 гол за първия състав на страната. Въпреки несметното богатство на фамилията си твърди, че не се главозамайва.

„Каквото и да пишат журналистите, аз си оставам обикновен човек. Имам един и същи график всеки ден, съсредоточен съм върху футбола. В живота ми има баланс. Разбира се, аз също обичам да се забавлявам. Но съм спокойна личност и футболът е най-важен за мен“, споделя той.

Думите му подкрепя и бившият му съотборник в Челси Рубен Саммут.

„Не бихте казали, че той е 12-ият наследник на трона. Първоначално никой в Челси не знаеше откъде идва“, разказва Саммут.

Благодарение на големите си находища от нефт и петрол Бруней е една от най-богатите държави в света.