0

П олякинята Каролина Бояр не издържа дълго извън терена. Тя отново се изявява като футболен съдия и наскоро свири на минитурнир, организиран от УЕФА. В него участие взеха национални отбори за девойки до 17 години.

„Беше страхотно приключение, натрупах ценен опит и се запознах със страхотни хора", похвали се чаровницата.

За кратко време тя беше спряла да свири, за да положи изпити и да вземе дипломата си за адвокат. Така вече може да се похвали, че е специалист не само по съдийски екип, а и в спортното право.

През 2018-а, тогава на 20 години, полякинята беше обявена за най-красивата жена сред съдиите от „Сън“. През пролетта на същата година тя беше помощник в приятелския мач за 70 години от основаването на Гурник срещу Хайдук (Сплит). Именно покрай него срещна голямата си любов в лицето на главния рефер Даниел Стефански, за когото се омъжи през 2020-а.

Сватбата им бе на плажа в Санторини, а малко преди двамата да си кажат „Да“, гръцкият остров беше ударен от земетресение. „През седем планини, през седем гори, край кратера на Санторини и 10 минути преди земята да се разтресе, ние отворихме нова глава в живота си", написа влюбеният Даниел.

Страстта към футбола ослепителната Каролина наследява от дядо си Карол. „Той беше съдия. С него гледах мачовете, но не само през призмата на фен, но и на рефер“, разказа полякинята.
Когато е на 17, получава назначение за първия си мач като помощник-съдия. "Тогава разбрах, че това не е лесна работа. Не е достатъчно само да познаваш правилата. Трябва да вземаш решения за части от секундата, да вдъхваш увереност и авторитет. А аз бях толкова стресната, че не различавах дясната си ръка от лявата".

Научава и с какво друго трябва да свикне. "В първия си мач като главен рефер свирех на 15-годишни момчета. Дадох кристална дузпа, която никой от играчите не оспори. Но нахлу треньорът и започна да ме кълне и обижда. Шокира ме, защото досега в живота си не бях чувала толкова лоши думи", спомня си с усмивка Бояр за отминалите дни.