0

Б ългарските национали, достигнали до четвъртото място на световното първенство по футбол в САЩ през 1994, станаха герои на комикса "94-та. Легендата".

Книгата е специално издание, посветено на 30-та годишнина от незабравимото американско лято. Тя е дело на комикс платформата "Майна Town", зад която стоят имената на едни от най-добрите комикс артисти в България. 

Уникалното по рода си издание разказва историята на четвъртите в света с похватите на комикса, като съчетава история с фикция.

В основата на сюжета са победите над Мексико, Аржентина и Германия. Те са преплетени с взаимоотношенията между главните герои, с магичните легенди за зараждането на суперсилите им и с още много фикция.

Специално място е отредено и на колоритните всенародни тържества след всяка победа.

Самият Христо Стоичков подкрепи изданието с интригуващо интервю, поместено между комикс историите.

"Германците ме ядосаха и си го получиха", разкрива Стоичков за една от най-завладяващите истории в книгата - победата над Бундестима с 2:1. Той вкара първия гол от пряксвободен удар, след което Йордан Лечков довърши обрата с удар с глава.

Своите лични преживявания от САЩ '94 разказват още Красимир Балъков, коментаторът Борис Касабов и администраторът на националния отбор от 1994 - Александър Динев.

"Сътворихме комикс за всеки български дом. Децата ще преживеят този взрив от емоции за първи път, а родителите ще ги изпитат отново", казват авторите на комикса.

"94-та. Легендата" ще бъде във всички книжарници в страната, както и в големите хипермаркети от 1 юни, обявиха още издателите.