0

Н овак Джокович се включи в последния момент в традиционния благотворителен турнир „Дезърт Смаш“, който предшества Мастърса в Индиън Уелс. Приходите от 20-ото издание на проявата в калифорнийската пустиня отидоха за фондацията на холивудската звезда Чарлийз Терон.

От 2007 г. южноафриканската актриса и посланик за мир на ООН събира пари в подкрепа на здравеопазването, образованието и безопасността на младите хора в родната й страна. 48-годишната Терон впечатли всички с перфектната форма, която демонстрира в курорта Ла Куинта.

„Дойдох тук, за да подкрепя Чарли, но тя ме накара да се включа в играта и да поработя здраво“, разказа през смях Ноле по повод факта, че замести за кратко своя колега Франсис Тиафо като партньор на Терон. Тя хвърли в екстаз публиката с подвикванията си към лидера в ранглистата: „Хайде, мързеливецо. Дай си малко зор!“.

В шоуто участваха още бившата №1 в света Виктория Азаренка (Блрс), певецът Гевин Росдейл и актрисата с нигерийски корени Ивон Орджи. Очакваше се от билети да бъдат събрани над 1 млн. долара.

Сега на Новак му предстои завръщане в турнира, където не е играл от 2019-а, но се бори за рекордна шеста титла (пет има и Роджър Федерер). Последната купа на Ноле е от 2016 г., а после се заредиха отсъствия - веднъж заради травма, веднъж заради анулиране на надпреварата в пандемията и три пъти заради визовите изисквания за ваксинация. Миналия сезон по същата причина той не игра в Маями и няма да защитава никакви точки от американското турне. Още другата седмица Джокович може да стане едва третият в историята със 1100 победи, като повежда схемата с 1094 на сметката си, а пред него по този показател са само Джими Конърс (1274) и Федерер (1251).

Ноле и Григор Димитров, които стартират направо от II кръг, изиграха тренировъчен сет. „Направо да приключваме“, каза Джокович още в началото на заниманието, след като българинът пласира минаващ удар от форхенд. Гришо отговори, че заниманието едва е започнало, а Новак се пошегува, че тъкмо от това се притеснява. Първият съперник ще бъде определен в мача между французите Юго Грение и Александър Мюлер.