0

Б ивш футболист, който е играл в английската Висша лига, беше осъден на 7 години и половина затвор, тъй като е измамил семейството си и приятелите си с 15 милиона паунда.

Ричард Ръфъс, който е играл за Чарлтън Атлетик в елита от 1998-а до 2004-а година, а също така е бил и английски младежки национал, се е забъркал във финансови машинации. С години той е твърдял, че е успешен търговец на валута и ценни книжа и е убеждавал жертвите си да инвестират в това, което той нарича "схема с малък риск" с обещания за доходност от 60% годишно.

При това положение в края на делото 47-годишният Ръфъс беше признат за виновен от кралския съд в градчето Саутуарк за измама, пране на пари и извършване на финансови дейности с цел печалба, но без разрешение за това.

Прокурорите установиха, че признатият за виновен в измами футболист е използвал част от набраните пари, за да плаща уж дивиденти на други хора, ангажирани в схемата, а останалите, за да поддържа стандарт на живот на елитен футболист.

Ръфъс е действал крайно егоистично, без да мисли изобщо за жертвите си, казва Роджър Маканджуола от прокуратурата в Англия. Той се е възползвал от статута си на професионален спортист с висок имидж, на уважаван член на църквата, за да използва добрата воля на приятелите и семейството си и да ги измами с милиони лири. 

Също така той е измамил и хора, които привидно е трябвало да му бъдат сътрудници, убеждавайки ги да вкарват пари във фиктивни инвестиции на финансовия пазар.

Ръфъс през цялата си професионална кариера е играл само в Чарлтън, а две поредни контузии през 2004-а година го принудиха да сложи предсрочно край на кариерата си. 

В продължение на четири години Ръфъс беше съотборник с бившия президент на Черноморец (Бс) и национал на България Радостин Кишишев, носил екипа на Чарлтън от 2000-ата до 2004-а година.

Източник: БТА