0

К линиките за трансплантация на коса Insparya Medical Clinic, чийто съосновател е Кристиано Роналдо, а приятелката му Джорджина се води администратор, са, разследвани от Данъчната агенция на Испания.

От "El Confidencial" са имали достъп до досието, което Министерството на финансите е отворило за бизнеса на футболиста заради издаване на фактури без ДДС.

Роналдо, превърнал имиджа си в империя за милиони долари, реши бързо да инвестира в различни бизнеси, но сега един от тях го превръща в мишена на данъчните - клиниките за трансплантация на коса Insparya Medical Clinic.

Тя е разследвана от Данъчната агенция за издаване на фактури без ДДС на стотици клиенти между 2019 г. и 2021 г., както „El Confidencial“ съобщи ексклузивно. 

От клиниката посочват, че алопецията "е заболяване" и че "медицинските услуги за диагностика, профилактика, лечение и лечение" са освободени от данък. От своя страна Министерството на финансите опонира, че тези трансплантации са с "чисто естетична цел" и трябва да включва 21% ДДС.

Досието беше отворено през февруари 2022 г. и през май тази година Министерството на финансите приключи производството.

От Insparya изнесоха доклад от Световната здравна организация (СЗО) и експертно мнение на лекар специалист по дерматология, в което те защитиха, че алопецията е заболяване, то изисква трансплантация на коса като „лечение”, което е оправданието да не се начисляват цели 21% ДДС.