0

„Пеле“ вече е дума, която описва „някой необикновен“, тъй като името на трикратния носител на Световната купа беше включено като ново прилагателно в португалското издание на речника на Михаелис.

По-рано този месец Фондация Пеле и Sportv стартираха кампанията „Пеле в речника“, за да отдадат почит и да признаят наследството му в други области, освен спорта.

След като достигна повече от 100 000 подписа, името на бившия играч, който почина през декември, вече е записано в речника.

"pe.le(R) adj m+f sm+f Това или някой, който е уникален, или който по силата на своето качество, стойност или превъзходство не може да бъде равен на нищо или никого, точно като Pele(R)”, се казва в речниковия запис, който беше представен на събитието Summit Sports в Пакаембу.

"Псевдонимът на Едсън Арантес до Насименто (1940-2022), смятан за най-великия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален. Примери: Той е Пеле на баскетбола, тя е Пеле на тениса, тя е Пеле на бразилската драматургия, той е Пеле на медицината".

Семейството на Пеле получи плакет с участието и Михаелис вече го включи в дигиталното си издание. Определението ще бъде включено и в следващата печатна версия.

„Кампанията на Пеле в речника е една от най-оригиналните, в които сме участвали... Името му в речника е много важна част от неговото наследство, което ще запази Пеле жив завинаги“, каза Джо Фрага, изпълнителен директор на Фондация Пеле.

Източник: БТА