0

Н евиждан скандал тресе шахматния свят. Спокойствието край дъската беше нарушено от обвинения за измама с анални топчета и оферта.

19-годишният американец Ханс Ниман победи световния шампион Магнус Карлсен в началото на септември, прекъсвайки серията му от 53 партии без загуба. В шахматните среди той е заподозрян, че е използвал вибриращи анални топчета, които му подсказвали ходове, измислени от изкуствен интелект.

От това дивиденти реши да трупа популярен порносайт, който предложи на Ниман 1 милион долара, за да предава на живо негова партия напълно гол, пише „Дейли Стар“. Така той щял да докаже, че не опира до непозволени методи, за да мести фигурите и да печели.

Американецът получил писмо от собствениците на онлайн медията, което гласяло: „Жалко е, че шахматната общност ви подозира за потенциална измама. Съгласете се с нашето предложение и докажете на всички, че сте прав“. Порносайтът се похвали, че има 400 милиона гледания месечно, а евентуалната гола партия ще привлече огромен интерес.

Самият Карлсен не е отправял публични обвинения за използване на анални топки, но направи два изненадващи хода, с които даде да се разбере, че нещо не е наред. След загубата си той се оттегли от турнира „Синкфийлд къп“ в Сейнт Луис. Тогава той публикува в Туитър следното изказване на Жозе Моуриньо: „Няма да говоря, защото когато говоря, имам проблеми“. Тази седмица пък той демонстративно загуби от Ханс Ниман в онлайн турнира   Generations Cup. Световният шампион изигра първия ход с черните фигури, след което изключи камерата си и напусна партията.