0

д ин от най-популярните тифози на Болоня – Джани Моранди, поведе агитката на отбора на сърцето си в Ливърпул. Въпреки че не донесе късмет на „червено-сините“, които отстъпиха с 0:2 във II кръг от Шампионската лига, певецът си прекара незабравимо сред трите хиляди запалянковци.

В навечерието на мача, в който головете отбелязаха Алексис Мак Алистър и Мохамед Салах, Моранди се разходи по улиците на града и посети прочутия клуб „Кавърн“, където започва кариерата на „Бийтълс“ и където групата свири над 300 пъти. Пред заведението Джани дори изпълни под аплодисментите на агитката хита си от 1967 г. „Имаше едно момче, което като мен обичаше „Бийтълс“ и „Ролинг Стоунс“. Освен това легендата на италианската естрада се снима на „Пени Лейн“ и посети музея на „Бийтълс“. Допълнителен заряд на пътуването на Моранди придаде фактът, че на „Анфийлд“ Болоня записа първото си гостуване в турнира на богатите от 60 г. насам.

Всъщност Джани е влюбен в клуба от дете, тъй като израства в бедно семейство в селцето Монгидоро, сега предградие на Болоня. През 1988-а Моранди написва заедно със свои колеги певци и съграждани химна Le Tue Ali Bologna. През 2010-а се включва във финансовото спасяване на отбора и става негов почетен президент до 2014-а, когато собствеността му е придобита от американски консорциум.

Джани, който на 11 декември навършва 80 години, е свързан с футбола и чрез националния отбор на певците. Създава го през 1981 г. и е президент на фондацията между 1987 и 1992 г., и между 2004 и 2006 г. Отличната си физическа форма Моранди дължи и на бягането – участвал е в 41 полумаратона и 10 маратона, включително три пъти в този на Ню Йорк, а също в Берлинския, Лондонския, Парижкия, Миланския, и, разбира се, в Болонския. Победителят от фестивала в Сан Ремо'87 има 4 деца от два брака, както и петима внуци.