0

С ър Люис Хамилтън бе удостоен с рицарско звание – Рицар на Британската империя, за бляскавата си кариера във Формула 1 само дни след като загуби спорно рекордна осма титла, съобщи „Скай спортс“.

Хамилтън беше обявен за рицар от престолонаследника на британската корона принц Чарлз на церемонията по посвещаването в замъка Уиндзор в сряда. Уелският принц положи меч на рамената на Хамилтън, както повелява древният рицарски ритуал. Сър Люис обаче отказа да говори с репортерите след това.

Към него се присъедини майка му Кармен Локхарт, пилотът беше широко усмихнат, докато позираха за снимки в замъка.



Когато го поздравиха за наградата си, Хамилтън каза само: "Благодаря".

Принц Чарлз посвети Хамилтън в рицарско звание
Люис Хамилтън рицарско звание Хамилтън принц Чарлз Хамилтън принц Чарлз
6

 


36-годишният сър Люис стана четвъртият пилот от Формула 1, удостоен с рицарско звание, след сър Джак Брабъм, сър Стърлинг Мос и сър Джаки Стюарт. Той е и първият, удостоен с тази чест, докато все още се състезава.

Хамилтън беше включен в списъка на наградените за Нова година след година, в която той изравни 7-те световни титли на Михаел Шумахер - рекорд за всички времена във Формула 1.

Той се надяваше да задмине Шуми в неделя, но в крайна сметка остана втори след новия световен шампион Макс Верстапен.

Хамилтън имаше удобна преднина, преди влизането на пистата на колата за сигурност след катастрофа, което заличи аванса му. След това Верстапен, с по-нови гуми, задмина мерцедеса на британеца, който бе чут да просъсква по радиото: „Това е манипулирано, човече", но по-късно вече беше великодушен в интервютата след състезанието.

Хамилтън живее в Княжество Монако. Поради това, както и някои данъчни проблеми, досега не е бил удостоен с титлата рицар.