0

Д енят на любовта "Свети Валентин" обикновено се свързва с лични романтични жестове и страстни целувки, но спортистите по време на Игрите в Пекин трябва да бъдат по-изобретателни, за да изразят чувствата си към своите половинки, при доста ограничената от възможности обстановка в олимпийското село.
Хиляди спортисти, треньори и представители на медиите, които влязоха в олимпийския "балон", са задължени постоянно да носят защитни маски за лице, да спазват дистанция и са напълно откъснати от външния свят.
За австрийските сноубордисти Сабине Шьофман и партньорът й Александър Пейър задължителните тестове за коронавирус доведоха до второто им разочарование на олимпийски игри.

29-годишната Шьофман пропусна Пьончан 2018 заради контузия, а в Пекин даде положителен тест за COVID-19 и не можа да вземе участие в състезанията. 32-годишният Пейър пък трябваше да прекара сам за втори път престоя си на олимпиада и отпътува към Европа след участието си.

"Нямам търпение да общувам с хора, когато се прибера", заяви Шьофман, която днес пътува от Пекин за Милано, където ще се срещне с партньора си и заедно ще се отправят към Австрия.
"Беше доста напрегнато очакване за резултата от втория ми тест, за да мога да приключа карантината. В крайна сметка ми съобщиха, че мога да се приготвя, защото ще дойде автомобил, който да ме откара", разказа сноубордистката.
Някои от фигуристите на олимпийските игри все пак успяха да отбележат скромно празника на влюбените.
30-годишният японски фигурист Тим Колето, който се състезава в Пекин със съпругата си Мисато Комацубара, заяви, че е успял да купи цветя за половинката си.
"За щастие тук има цветарски магазин", каза роденият в САЩ спортист.

Друг от фигуристите в Пекин - испанецът Адриан Диас разкри, че е пътувал за олимпиадата подготвен за празника и е взел подарък за годеницата си - американката Медисън Хубел.
"Хубаво е да знам, че след като приключа с участието си в Игрите, ще мога да прекарам време с нея", заяви Диас.

За състезателите по бързо пързаляне с кънки от Великобритания Елиа Смединг и Корнелиус Кърстен, празникът е второстепенен.
"Не мисля, че осъзнавах, че "Свети Валентин" ще е по време на Игрите. Напълно бях забравила за това. Ще трябва да отидем на среща в KFC или в някоя пицария. Това е единственото нещо, което можем да правим в олимпийското село", заяви Смединг.

В скелетона бразилската състезателка Никол Силвейра и нейната приятелка Ким Мейлеманс ще са разделени на празника, защото Силвейра днес пътува обратно за родината си и се пошегува, че се надява, че полетът й ще бъде отменен.

И в българския отбор си имаме двойка. Най-добрите ни биатлонисти Владимир Илиев и Милена Тодорова отбелязаха празника с обща снимка пред петте преплетени кръга. "Честит празник! Обичам те", написа Владо под фотоса, който събра множество харесвания във Фейсбук и пожелания за красив празник и нестихваща любов.

Фейсбук

Източник: БТА