0

Н ай-добрият български алпиец Алберт Попов получи преди минути престижното звание „Почетен гражданин на Банско“. Плакетът му бе връчен от председателя на местния парламент Георги Икономов под аплодисментите на десетки официални гости и граждани. 17-те съветници гласуваха единодушно и парична награда от 5000 лева за Попов, както и 3000 лева за неговия треньор Ивайло Борисов. Двамата получиха и специални бански дарове – сушен свински бут и вино, които могат да опитат, тъй като сезонът вече приключи.  

На церемонията, по време на която се прожектира и кратък филм за успехите на алпиеца ни, присъстваха изпълнителният директор на фирма „Юлен” Мая Христоскова, бившият кмет на Банско – д-р Георги Тасев, бронзовата медалистка от олимпиадата през 2022 г. по биатлон Ирина Никулчина, бивши треньори и състезатели, деца от Ски клуб „Юлен”.

С присъждането на това звание ръководството и жителите на Зимната столица на Балканите отдадоха своето признание за таланта и успехите на 25-годишния състезател по ски алпийски дисциплини, който е роден в София.

„Искам да благодаря, че оценявате нашия труд, както и за добрите думи, които казахте за нас. Да благодаря и за гостоприемството на Община Банско и на банскалии. Тук е нашият втори дом. Неведнъж Банско е доказвало, че е световен ски курорт, догодина ще има два старта от световната купа. Всички заедно вървим в правилната посока. Горд съм, че такива престижни състезания се провеждат на пистите в Пирин. Нашите успехи нямаше да са възможни без вашата подкрепа”, заяви Алберт Попов.

Той увери, че след третото място на подиума в САЩ е нормално да има глад за още по-големи успехи. А той самият вярва, че може и ще постигне мечтата си да е пръв на подиума в кръг от световната купа още следващия сезон. 

Треньорът му Ивайло Борисов пък сподели, че резвълнуван и не може да скрие сълзите си от признанието на Община Банско и на местните хора, както и на фирма „Юлен”. „Няма жител тук, който да не ни подкрепя. Ние даваме всичко от нас, за да ви радваме, за да популяризираме ски спорта и курорта Банско”, каза още наставникът на Алберт Попов. 

Шефът на местния парламент Георги Икономов подчерта, че Попов навсякъде прославя и страната ни, и Банско, като е най-разпознаваемото лице в момента по света в зимните спортове от България. 

Кметът Иван Кадев изтъкна, че банскалии изказват своето уважение с това звание на ски състезателя ни и за таланта, усилията, волята и куража на него и екипа му. „Зад такива успехи стои огромен труд на много хора, а най-отпред на всичко това е амбицията на Алберт Попов. Градоначалникът отдаде дължимото и на Българската федерация по ски, която осигурява най-добрите условия за подготовка на скиорите и сноубордистите ни и печели домакинства на състезания от най-висок ранг, за което е голяма заслугата и на концесионера на ски зоната в Пирин – фирма „Юлен. 

Кадев пожела с усмивка на Попов да помогне заедно със своята приятелка и за демографския баланс на курортния град. Кметът бе категоричен, че Банско приема Попов и екипа му като съмишленици и партньори, защото заради тях се говори с респект за България по света, а за Банско навсякъде научават, че е най-добрият зимен център в Югоизточна Европа. 

Предложението за удостояването на Попов с това звание е на всички общински съветници от Банско. Попов е участник на две зимни олимпиади – през 2018 г. и през 2022 г., има девето място в слалома и седемнадесето място в гигантския слалом. На 27 февруари тази година той се класира на трето място в слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в американския зимен център Палисейдс, Тахо. По този начин България се завърна на подиума в старт от световната купа след 39 години пауза.

Последният подиум е постигнат от големия ни скиор Петър Попангелов. Най-добрият ни алпиец вече заяви, че мечтае за победа в състезание от Световната купа и това е целта, която ще гони през следващия сезон.