0

Ф ренският универсален полузащитник Матю Фламини изигра 427 мача за 15 сезона. През кариерата си той облече екипите на отбори като Олимпик Марсилия, Арсенал, Милан, Кристъл Палас и Хетафе, припомня "Ас".

Но общо 30-те милиона евро от заплати,  които заработи като футболист, заплати, които спечели след престоя си в Олимпик Марсилия, двата престоя в Арсенал и тези в Милан, Кристъл Палас и Хетафе, са нищожна сума в сравнение със сегашното му богатство, постигнато благодарение на компанията му GF Biochemicals. 

Екологичната фирма на 40-годишния марсилец е основана през 2010 г. и произвежда алтернатива на петрола. 

Всичко се промени, когато Фламини реши да запише право, докато риташе за Арсенал. 

Той се срещна с Паскуале Граната, негов настоящ партньор, с когото разработи устойчив бизнес модел като проект за Университета в Пиза и Политехниката в Милано. 

Идеята за вещество, наречено левулинова киселина, беше невероятно успешна, тъй като е на път да бъде идеалният заместител на петрола -  екологичен, безопасен и генерира биоразградими пластмаси. 

Левулиновата киселина вече се използва в повече от 200 продукта, вариращи от козметика до лубриканти или шампоани до разтворители. 

Икономическият успех на Фламини е такъв, че стойността на компанията му надхвърля 30 милиарда евро, тоест състояние, по-голямо от това на всеки клуб в света. 

Така той надминава по богатство Реал Мадрид, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Ливърпул и Барселона. 

И състоянието му надхвърля 60 пъти това на Кристиано Роналдо, според икономическото списание Forbes.