0

Н овите европейски шампионки на сабя до 23 г. отпразнуваха успеха си, хвърляйки се по анцузи и с медалите на шия в басейна.

Това се случи в Анталия, където Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова разплакаха с 45:44 домакините на финала. “Да биеш Турция на нейна територия е доста трудно и нямаше да стане, ако не бяхме толкова подготвени от световните купи. Аз исках да покажа, че неслучайно отивам на олимпийските игри на тази възраст, и това беше битка, която исках да спечеля и успях“, коментира пред „Телеграф“ 22-годишната Йоана, която единствена ще ни представя в Париж.

В индивидуалната надпревара на европейското тя не успя да защити златото си от 2023-а и остана пета, като по този повод каза: „За мен лично отборното състезание беше дори по-важно от индивидуалното. Бях си го поставила като цел, защото целият тим работи много усърдно и след като не се класирахме за олимпийските игри, не исках да се губи мотивацията на тези хора. Беше суперемоционален ден, с много обрати, но смятам, че аз успях да се запазя, дори когато губех фокус успявах да се върна точно в последния момент. Победихме силни нации като Италия и Германия, а Турция бе със същия състав от световните купи за жени, докато ние сме без един състезател. Въпреки всичко аз бях сигурна, че ще се справим, просто го вярвах дори когато се притеснявах”.

“Много исках тези момичета да вземат медал и да си повярват. Надявам се от другия сезон да продължим да катерим върхове", пожела си треньорът Ивайло Воденов.