0

Т реньор на бразилски футболен тим за жени подаде оставка, след като обвинения срещу него в сексуален тормоз предизвикаха протести в цялата лига. Клейтън Лима напусна отбора на Сантос през септември, когато обвиненията бяха разкрити от медиите, но беше върнат начело на женския тим на 2 април, тъй като ръководството на Сантос обяви, че не са открити доказателства за неправомерни действия.

Състезателките в лигата обаче започнаха протести срещу завръщането на треньора, а от Сантос информираха в изявление, че Лима е взел "лично решение" да напусне, за да "защити семейството си, достойнството си и клуба". 

"Треньорът беше атакуван и получи смъртни заплахи през последните дни поради обвиненията, отправени миналата година. Въпреки че е сигурен, че не е извършил нито едно от действията, в които е обвинен, Клейтън Лима разбра, че молбата му да се оттегли е най-добрият вариант за запазване на всички участващи страни", се посочва в изявлението.

Бразилските медии съобщиха през септември, че към Лима са отправени 19 анонимни обвинения в сексуален и морален тормоз.

През уикенда състезателки от водещата футболна лига при жените в Бразилия протестираха срещу завръщането на треньора в Сантос, държейки ръце на устата си, сякаш са заглушени. Футболистките на Палмейрас и Авай пък носеха номера 19 в знак на протест.

Източник БТА