0

С ветовното първенство по лека атлетика в Будапеща се превърна в незабравим спомен за словаците Доминик Черни и Хана Бързалова. Двамата се сгодиха на 24 август - деня, в който участваха в стартовете при мъжете и жените на 35 км спортно ходене.

25-годишният Черни завърши 19-и с личен рекорд от 2:32.56 часа, на 8 минути от шампиона Алваро Мартин (Исп). След това Доминик застана на финала при дамите, изчаквайки появата на любимото си момиче. Когато Хана приключи с най-добро време за сезона (3:02.47) и 28-о място, тя се шокира да види приятеля си да я чака, коленичил с пръстен в ръка. Преди да каже „да“ и да запечата златния миг с целувка, Бързалова побърза да си погледне часовника и да спре хронометъра.

„Заедно сме почти целия олимпийски цикъл, тоест почти четири години. Така че мисля, че това беше правилният момент“, разказа Черни.

Той решил да запази в тайна плана си от всички. „Мислех за това през цялото състезание - може би така стигнах до финалната линия. Имах вътрешна енергия, почувствах специална мотивация“, добави Доминик.

С Ханка (22) сега имат още една мечта - да представят Словакия в смесените щафети на олимпийските игри в Париж догодина. Дисциплината ще е нова, а влюбените се надяват да участват като семейство Черни. „Още не сме говорили за сватба, може би ще решим два дни по-рано и ще се оженим“, призна бъдещият младоженец.