0

З вездата на френските ски Алекси Пентюро спечели от домашното световно титла в комбинацията и бронзов медал в супергигантския слалом. По време на първенството в Куршевел и Мерибел стана ясно, че освен хотела в Ла Пра (част от Куршевел) Алекси е получил като подарък от баща си Клод и две шалета (луксозни хижи за гости). Така той постепенно се включва много сериозно в хотелиерския бизнес на фамилията.

По време на световното хотелът на Алекси в Ла Пра приюти мъжкия национален тим по ски на Франция. Хотел „Тополите“ се намира само на 200 м от финалната зона на писта „Ле Клипс“, където се състезаваха мъжете по време на световното.

Хотелът на Алекси в Ла Пра

 Хотелът на Алекси в Ла Пра

Ето и цялата история на фалимия Пентюро, свързана с техния хотелиерски бизнес в Куршевел

Водени от страст към планините и карането на ски, Кристиан и Андре Пентюро (дядо и баба на Алекси) пристигат в Куршевел в началото на 60-те години. През 1972 г. те решават да построят първия си луксозен хотел от „ново поколение“. Строителството продължава две години и за Коледа 1974 г. новото бижу е официално открито.

Поради дългогодишно приятелство с известния френски алпинист Морис Херцог, който влиза в историята, като първия човек изкачил осемхилядник - връх Анапурна 1 (8091 м) - това се случва през 1950 г. (3 години преди да бъде изкачен за първи път Еверест), Андре Пинтуро решава да кръсти хотела си на този човек и невероятното предизвикателство, което той осъзнава и постигна.

Това е началото на историята на хотел „Анапурна“.

През 80-те Кристиан и Андре поверяват на сина си Клод (бащата на Алекси) управлението на хотела и през сезона 1985-1986 г. Клод Пентюро става шеф на хотел „Анапурна“. Първите промени настъпват следващото лято, когато Клод решава да създаде първите апартаменти на хотела.

От 2008 г. насам хотел „Анапурна“ преминава през различни промени, но винаги запазвайки собствения си планински имидж. Подобряване на съоръженията за хора с увреждания, обновяване на стаи, обновяване на барове и ресторанти, преустройство на фасади и балкони, обновяване на уелнес зоната, създаване на детски клуб. С други думи хотел „Анапурна“ никога не спира да се обновява!

За да продължи традицията, Сандра Пентюро, дъщерята на Клод и сестра на Алекси, се присъедини към екипа на хотела през 2013 г. Изкачвайки се от рецепционист до мениджър на фронт офиса, сега тя ръководи хотела като генерален мениджър.

През 2017 г. Сандра решава да преработи логото на хотела, като запази традицията, но му придаде нов дух. Това е началото на нова ера за хотел „Анапурна“.

Почти петдесет години по-късно, Сандра продължава да адаптира своето бижу, за да посрещне все по-взискателна клиентела, като по този начин поддържа статута му като един от най-разкошните 5-звездни хотели в курорта. Днес хотел „Анапурна“, един от последните хотели в курорта, все още ръководен от семейството си основатели, е отражение на своите жители: уникален и забележителен.

Алекси е роден в градчето Мутие, което е в подножието на курортите Куршевел и Мерибел. Французинът има и норвежки паспорт, защото майка му Хеге е норвежка. По тази причина като дете той прекарва летните месеци в градчето Хестнесой, което е близо до Гримстад.

В професионалната си кариера, роденият през 1991 г. Алекси има 34 победи за Световната купа, един голям Кристален глобус, 5 малки и 3 световни титли, както и 3 медала от олимпийски игри. Женен е за Ромейн, която освен негова съпруга е и личен мениджър и ПР на звездата.