0

Н а безпощадна атака в социалните мрежи беше подложен унгарският национал Мартин Адам, който влезе като резерва в първия мач на отбора си от европейското – загубата с 1:3 срещу Швейцария. Днес отборът излиза срещу домакините от Германия. Сред обидите по адрес на мощния нападател бяха квалификации като „танк“ и „шотландски ръгбист“. „Това е футболистът, който най-малко прилича на футболист в историята!“, заключи един от феновете.

Подигравките са относно теглото на 191-сантиметровия Адам, което според официалния сайт на УЕФА е 83 кг. В интернет обаче се появиха обвинения, че килограмите му надхвърлят 110. По този повод Мартин обясни: „Разбира се, един-два забавни колажа стигат до мен и обикновено се смея на тях. Просто съм роден така, това е моето тяло. Не мога да кажа, че съм бил с такива размери, когато съм се родил, но не мога да променя това, такава е генетиката ми“.

За дебюта си в първенството на Стария континент той добави: „Евро 2020? Много добре помня къде бях тогава: на дивана вкъщи, пиейки бира“. Реакцията на феновете не закъсня: „Очевидно е!“.

29-годишният Мартин, който от 2 г. играе за корейския Улсан, отбеляза първото си попадение за националния на 16 ноември 2023 г. Това се случи в София при 2:2 с България в квалификациите за Евро 2024.

Като млад Адам е страдал от проблеми с дишането - през сезон 2014/15 лекарите дори му препоръчват да се оттегли от професионалния спорт. Помолен да назове точното си тегло, шишкото отказа: "Не е тайна, но не искам теглото ми да бъде дискутирано в пресата или сред хората. Никога дори не съм близо до 110-те килограма".

През 2022 г. отслабва с помощта на диетолог. „Идеалното състезателно тегло за всеки спортист е различно, в зависимост от неговата физика. Използвам максимално дарбата си – помага ми, че съм голям. Мога да протегна ръце и да покривам топката в единоборства“, коментира Адам, който не се интересува как изглежда. Подстрижката си дължи на своята жена Гита, с която се познават от началното училище. Двамата имат синове Конър и Милош. „Мисля повече за това как играя футбол. По-добре е играта ми да говори вместо външния ми вид“, увери Мартин.