0

С тефан и Тара Джокович приеха християнската вяра.

Светото кръщение извърши патриарх Порфирий в скалния манастир Острог, недалеч от Подгорица (Черна гора). Главата на Сръбската православна църква е близък до семейството на световния №1 в тениса Новак Джокович и открито отправи послание в негова подкрепа в началото на 2022-ра, когато Ноле беше допуснат до участие на Откритото първенство на Австралия и депортиран заради отказа му да се ваксинира срещу COVID-19.

Ритуалът се състоя в тесен семеен кръг, а за кръстници Новак и съпругата му Йелена избраха най-близките си приятели. Духовен наставник на Стефан, който в неделя навърши 9, стана бившият футболист Невен Маркович, а на Тара (6 г.) - директорката на фондация „Новак Джокович“ Мая Кремич.

„Новак и аз сме стари другари, като деца всеки ден играехме заедно футбол. По цял ден бяхме на игрището. Разделихме се, когато той отиде в академията на Никола Пилич, но останахме все така близки“, заяви Невен, който през 2016-а сложи край на кариерата си, която премина в Сърбия, Румъния, Гърция, Хърватия, САЩ и Полша.

Причината Джокович да кръсти наследниците си късно разкри преди време майка му Дияна. Новак е вярващ и носи на врата си кръст, осветен в Хиляндар. „Самият той беше въведен в християнската вяра, когато беше на 5 и прие това сериозно. Затова и искаше Стефан и Тара да бъдат кръстени, когато могат да осъзнаят акта“, разкри госпожа Джокович.

Ноле пък продължава да е №1, въпреки че не е играл от триумфа на US Open. Той започна 396-а седмица начело на ранглиста. Той и съотборниците му от Сърбия научиха и съперниците си за „Юнайтед Къп“. Турнирът започва на 29 декември в Австралия, а съперници на Ноле и компания са Китай и Чехия.