0

С трахотен престиж за България донесе участничката на две олимпиади в плажния волейбол Цветелина Янчулова-Тейлър, която получи наградата на МОК, посветена на грижата за климата. Церемонията се състоя по време на Седмицата на ООН за климата в Ню Йорк, където Цветелина беше отличена в категорията „Спортисти“ и взе приза от ръцете на Мари Салоа, директор Корпоративно и устойчиво развитие в МОК.

Цвети със съпруга си Арън Тейлър.

 Цвети със съпруга си Арън Тейлър.
Личен архив

„Много съм горда, че името на България е сред победителите. Благодаря на Международния олимпийски комитет за признанието и за създаването на платформа, която насърчава всички да си сътрудничат, да правят иновации и да предприемат действия”, коментира Янчулова-Тейлър, която повече 30 години живее зад океана, а в последните години обучава в екологични практики лидери от правителствени корпорации и неправителствени организации. Заради дейността си в областта на устойчивото развитие Цвети попадна за втора година сред финалистите на Climate Action Awards – награди, основани през 2022 г. С тях се почитат спортистите, борещи се с климатичните промени, а само за 2 г. Янчулова е работила с над 2000 души в 30 държави и в 60 организации, като отделно съветва колеги спортисти на националния олимпийски комитети.

Цвети бе придружена в Ню Йорк от съпруга си - Арън Тейлър, който е бил звезда в американския футбол и печели Супербоул с Грийн Бей Пакърс. Двамата имат три деца, като синовете им са младежки национални по водна топка на САЩ.