0

Ф ренски съд постанови, че търгът за трофей, който беше присъден на покойния Диего Марадона след Мондиал 1986, може да се проведе по план, въпреки несъгласието на наследниците на легендарния аржентинец.

Наследниците на Марадона опитаха да спрат продажбата на "Златната топка", която той получи като най-добър футболист на световното, започвайки спешна съдебна процедура. Адвокатът Жил Морю заяви пред АП, че решението на съда "не е благоприятно за наследниците на Марадона". Трофеят ще бъде продаден на търг следващия четвъртък в Париж.

"Златната топка" на Диего Марадона липсваше в продължение на няколко десетилетия, след като изчезна при неизяснени обстоятелства, а наскоро отново беше открита. Наследниците на аржентинеца казват, че трофеят е бил откраднат и твърдят, че настоящият собственик не е имал право да го продава. От аукционната къща в Париж, която иска да продаде "Златната топка", са категорични, че трофеят се е появил пак през 2016 година заедно с други стари и ценни награди, придобити от търг на частна колекция във френската столица.

Марадона получава ценната награда през 1986 година на церемония в парижкото кабаре "Лидо". След това "Златната топка" изчезва и това поражда различни слухове. Някои казват, че трофеят е изгубен по време на игра на покер или продаден за изплащане на дългове. Други пък твърдят, че Марадона го е съхранявал в сейф в банка в Неапол, която е била ограбена от местни мафиоти през 1989 г., когато аржентинецът е играл в италианското първенство. 

Наследниците на Марадона смятат, че топката е била открадната от банката. "Клиентите ми са едновременно тъжни и много изненадани", заяви Морю.

Диего Марадона, който почина през 2020 година, е капитан на Аржентина при победата с 3:2 над ФРГ във финала на Мондиал 1986 в Мексико Сити.