0

С ърбин с тежка съдба е съперникът на Григор Димитров във втория кръг на Australian Open. Нашият ще излезе срещу №68 в света Ласло Джере на корта, на който победи Карацев. Мачът е четвърти в програмата и е предвиден за около 7:30- 8:00 часа. Досега двамата нямат мач един срещу друг.

Ласло, който е №68 в света, има две титли в кариерата си. След първата в Рио през февруари 2019-а той каза: „Посвещавам трофея на родителите си, които вече не са сред нас. Заради тях съм тук, надявам се да ме гледат“, каза развълнуваният Джере, който е роден в населявания предимно от етнически унгарци сръбски град Сента.

Майка си той губи, когато е на 16. Две месеца преди триумфа в Рио умира и баща му. И двамата си отиват от рак. „Благодарен на сестра си, тя ми е най-голямата упора. Тя и моята приятелка“.

Купата в Рио му връчи Густаво Куертен, който също рано губи родителите си. „Той беше един от идолите ми. В стаята си имах негов плакат – как целува трофея от „Ролан Гарос“, призна сърбинът в интервю за белградския „Телеграф“ и допълни, че харесвал много и Анди Родик заради убийствения сервис.

Джере е сред играчите от топ 100, които винаги слагат в багажа си книга. „Обичам биографиите, любими са ми на Стив Джобс и Илон Мъск. Когато трябва да се отпусна, чета любовни трилъри. Като дете пък бях луд на тема „Хари Потър“, разкрива тенисистът.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laslo Djere (@lacidj_95)

Другата му страст е психологията. „От години редовно посещавам специалист. В нашия спорт е много важно да си с бистра глава, да си фокусиран, със стабилна психика. Разговорите ми помагат, книгите за психология – също. Обичам да научавам нови неща, така по-лесно разбирам какво се случва около мен. Вече се познавам по-добре, знам какво ме изнервя, уча се как да се справя“, продължава изповедта си Ласло.

Като дете той е принуден да тренира на калпав корт в Сента. „Беше стар склад. Покривът течеше, бетонът беше неравен, застлан с мокет – доста протрит. Нямаше отопление. Когато навън беше -5 градуса, вътре беше още по-студено. Не беше никак лесно, но знаех какво искам. Знаех, че нещо по-добро ще дойде. От моя град са излезли плувци, борци, хандбалисти, атлети. Време беше и за тенисист“.

Старият окаян корт обаче е поправен, когато през 2012-а Джере печели „Ориндж Боул“ (б.р., неофициалното световно първенство за младежи) при 18-годишните. „Беше поставена настилка като на US Open”, горд е днешният съперник на Григор.

Вече повече от четири години освен сестра си той има и друга жена до себе си – гаджето Тамара Павичевич. „Запознахме се в социалните мрежи. Коментирах нейна снимка, нещо свързано с тренировките. Тя ми отговори. След време излязохме на кафе, допаднахме си, бяхме приятели, а след няколко месеца започна и връзката ни“, издава Ласло.

Красивата Тамара също има силна връзка със спорта. Нейният баща – Михайло Павичевич, е бивш треньор на баскетболния Цървена звезда. Самият Джере като дете бил запален по НБА, а големият му любимец бил Дуейн Уейед. Заради него играел с Маями Хийт на плейстейшъна. „След това виках за Чикаго и Кливланд, пак заради него“, признава сърбинът.

Още от малък той бил наясно с целите си. „Детето само трябва да избере спорта. Понякога родителите имат болни амбиции. Но нямаш ли желание, всичко е безполезно. Аз исках точно това, затова и не гледах на тренировките и пътуванията като на жертва. Слава богу, мама и татко ме разбираха и подкрепяха“.