0

Р умънската тенис надежда Йоана Дуку прави шеметна кариера като хирург, тъй като обещаващият й тенис път бе осуетен от контузии. 28-годишната красавица работи в болница „Флореаска“ в Букурещ, а освен това вече е омъжена и има дъщеричка на 2 г.

„Родителите ми обичаха да играят този спорт и аз трябваше да им събирам топките всеки път. Докато не се ядосах, взех ракетата в ръка, решена да играя и аз. Оттогава започнах да тренирам тенис, който е много труден спорт, има много часове тренировки, отсъствам дълго време от вкъщи, но удовлетворението е съизмеримо“, споделя Йоана в едно от първите си интервюта и още тогава посочва, че иска да стане като любимата си тенисистка Симона Халеп.

„Наблюдавам я при всяка възможност и се опитвам да заема колкото мога повече от нея. Харесвам нейната техника, приличаме си по много неща. Надявам се в един момент да правя като нейните изпълнения. Отнема много работа, но се надявам да стигна възможно най-далеч“, добавя Йоана, която през 2014-а записва най-големия си успех – титла на двойки при девойките от „Ролан Гарос“ заедно със сънародничката си Йоана Лоредана Роска. Освен това печели първия си турнир на ITF, също на двойки, в Шарм Ел Шейх (Ег). Пробива до още два финала на ITF и до 736-о място в ранглистата, най-доброто й класиране.

Контузиите обаче я преследват нонстоп и Дуку така и не успява да разгърне потенциала си. Чашата прелива през 2017-а, когато тя претърпява операция на рамото, продължила цели 7 ч. Специализира в университета „Карол Давила“ в Букурещ и вече е от другата страна на скалпела, като работи в отделението по ортопедия. Смята да се насочи към артроскопия и спортна травматология.