0

О тпадането на Бразилия още на четвъртфиналите на Копа Америка бе прието много болезнено от феновете в страната.

„Селесао“ по традиция е фаворит във всеки турнир, но в последно време е символ на провала. Слабото представяне се пренесе като епидемия и върху младежкия и олимпийския тим. В опит да си обяснят случващото се почитателите на Бразилия се обединиха около теорията за проклятието на котката.

Семето на злощастието бе посято на световното в Катар през 2022 г. Тогава на пресконференцията на Винисиус Жуниор преди четвъртфинала с Хърватия неочаквано се появи котка. Писаната, съвсем кротка на вид, се качи на масата и полегна. Винисиус видимо се забавляваше, но не и служителят от пресслужбата на Бразилия. Той вдигна грубо котката за козината, след което я хвърли на земята. Лошото му действие породи цунами от недоволство в социалните мрежи, медиите и организациите за любители на животни. По-важното е, че на следващия ден “селесао“ излетяха от мондиала, след като загубиха с дузпи от Катар.

Това бе началото, като „Сън“ посочи още няколко случая, в които проклятието на котката се стоварва върху отбора. През октомври миналата година Неймар получи тежка контузия в лявото коляно по време на мач с Уругвай. Нападателят трябваше да претърпи операция. Без голямата си звезда Бразилия бе крайно неубедителна на Копа Америка и бе елиминирана от Уругвай. При това, както бе и в мача с Хърватия, след изпълнение на дузпи. Несгодите продължиха и на световното първенство за младежи до 20 години. Талантите на селекционера Рамон Менезес започнаха добре, но приключиха с унижение. Прокобата ги застигна отново на четвъртфиналите, където паднаха с 3:2 от Израел след продължения. Не се размина на тима и в олимпийските квалификации. В заключителната фаза тимът на Бразилия загуби с 0:1 от Аржентина и ще гледа игрите в Париж, които започват този месец, по телевизията.